Domenico Ghirlandaio

Domenico Ghirlandaio, van oorsprong Domenico Bigordi geheten (Florence, 1449 — aldaar, 11 januari 1494) is een Italiaans kunstschilder. Zijn werken behoren tot de vroege renaissance.

Samen met zijn broer Davide gaf hij leiding aan een groot atelier, dat vooral in de jaren tachtig van de vijftiende eeuw floreerde. Het is ook in die jaren dat hij Michelangelo tot zijn leerlingen mocht rekenen.

In zijn vroege werken verraadt hij de invloed van beeldhouwer en kunstschilder Verrocchio. Ghirlandaio heeft als een belangrijke figuur uit de Florentijnse school voornamelijk religieuze werken geschilderd. Vooraanstaande tijdgenoten lieten zich portretteren in zijn fresco’s, terwijl hij zich in de achtergronden tevens een vaardig landschapsschilder toonde. Dit is goed te zien in zijn beroemdste werken: de fresco’s in de familiekapel van Francesco Sassetti in de kerk van S. Trinità te Florence (circa 1480-1485), en het koor van de kerk van Santa Maria Novella, vervaardigd in opdracht van Giovanni Tornabuoni, eveneens te Florence (circa 1485-1490). Al eerder bracht Ghirlandaio samen met andere beroemde schilders als Botticelli, Perugino, en Signorelli muurschilderingen aan op de wanden van de Sixtijnse Kapel te Rome (1481-1482).

Zijn werk ademt een zuivere sfeer, waarmee hij zowel grootsheid als gratie wist te verlenen aan de strenge stijl van de vroege renaissance. In zijn zeer uitvoerig gedetailleerde altaarstukken is het realisme in hoge mate ontleend aan dat van de Vlaamse Primitieven, toentertijd uiterst geliefd onder de gefortuneerde Italiaanse adel en burgerij.

Bron: Wikipedia

Naschilderen.nl is gespecialiseerd in het reproduceren van oude meesters. Al onze kunstenaars hebben minimaal 16 jaar ervaring. Vraag vrijblijvend een offerte aan bij info@naschilderen.nl

Ghirlandaio, Visitation 1491.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s